100 éve született Túrmezei Erzsébet

Ma lenne száz éves Túrmezei Erzsébet, aki 1912. február 14-én született Tamásiban, szülei hetedik gyermekeként. Már 6 évesen írt verseket. A gimnáziumot Sopronban, egyetemi tanulmányait Budapesten, a Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, ahol magyar–német szakos tanári diplomát szerzett.

Már egyetemi évei alatt is a Fébé Leányköréhez tartozott. Ezt követően hallotta meg Isten szolgálatra hívó szavát, és lépett be a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesületbe. 1941-ben avatták diakonisszává. 1951-ben, a Fébé feloszlatásával a balassagyarmati evangélikus szeretetotthonba került, ahol 1975-ig végezte szolgálatát.
Versei, műfordításai – német, angol és finn nyelvről – több kötetben jelentek meg. Részt vett az Evangélikus énekeskönyv szerkesztésében. Nyugdíjas éveit Budapesten, szeretetotthonban töltötte.
1989-ben a Fébé egyesület újraindulásakor főnökasszonnyá választották. Ezt a tisztséget 2000 májusában bekövetkezett haláláig viselte.

A Magyarországi Evangélikus Egyház 2012-t Túrmezei Erzsébet emlékévként hirdette meg. A költőnőről ma este 21.04-től a Magyar Rádió is megemlékezik Szelíd zengésű üzenet című műsorában.
(Forrás: evangelikus.hu)

Kapcsolódó cikk: Túrmezei Erzsébet - emlékév