Magyar hálaadás Írországban

November 18-án a dublini magyar gyülekezet meghívására hálaadónapi istentisztelet vendége volt az ír fővárosban Kecser István, egyházunk főtitkára és felesége.

A gyülekezet pásztora, Bocotán József és családja alig két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megkísérli összegyűjteni a Dublin környékén élő magyar hívőket, és a gyülekezet azóta fogadja a különböző – jellemzően evangéliumi – felekezetekből Írországba költözött, illetve átmenetileg ott élő testvéreket. Az ünnepi istentiszteleten több román ajkú család mellett gyülekezeten kívüli barátok, érdeklődők is részt vettek. Az egyre népesebb magyar közösség magja a sülysápi és isaszegi pünkösdi gyülekezetből – remélhetőleg csak átmenetileg – kiköltözött Bocotán és Szalontai család, akik kiváló kapcsolatokat ápolnak a Dublin környéki román pünkösdi testvérekkel, illetve gyülekezetekkel. Mind a magyar, mind a román gyülekezetek az anyaországbeli pünkösdi egyházak mellett az ír pünkösdi közösséggel, illetve vezetőivel is élő kapcsolatban állnak, működésüket deklaráltan ebben a kapcsolatrendszerben kívánják folytatni.

Írország a kétezres évek eleje-közepe óta különösen vonzó célpontja a magyar munkavállalóknak, akik között számos evangéliumi keresztény is van. A hazájuktól távol élő, de anyanyelvükhöz ragaszkodó hívők a világ minden táján keresik egymás társaságát, és egyre jelentősebb missziós potenciált képviselnek.

 

Képek: 
Magyar hálaadás Írországban