100. születésnapját ünnepelte Korvin János

2024. április 5.

 
 

A Paksi Pünkösdi Gyülekezet utolsó élő alapítótagja és nyugalmazott lelkipásztora, Korvin János 2024. március 17-én töltötte be 100. életévét.

Ebből az alkalomból a március 17-i vasárnapi istentisztelet első része az ünneplésről, megemlékezésről és tiszteletadásról szólt az egyház legidősebb lelkipásztorának személye és életműve felé.

Korvin János 1924. március 17-én hívő családba született Budapesten. Az elemi iskolát itt, a polgári iskolát már Kiskőrösön végezte, majd géplakatosnak tanult. 17 évesen megtért, újjászületett, és ettől fogva igyekezett mindig Istennek tetsző életet élni.

Családjával 1941-ben költözött Paksra, ahol édesapjától, Korvin Henriktől megtanulta a szabómesterséget is. János édesapja a Brit- és Külföldi Bibliatársulat munkatársaként 15 éven át kerékpáros Bibliaárusként járta az országot, és a megvásárolt Bibliák mellé „használati utasítást” is adott, azaz bibliaórákat és imaórákat tartott az érdeklődőknek. Az Ige és a Szent Szellem pedig végezte a munkáját.

A második világháborúban, 1944. április 3-án bombatámadás érte azt a budapesti repülőgépgyár-telepet, ahol János dolgozott, de a támadást csodával határos módon túlélte.

Azonban a megtapasztalt szörnyűségek hatására depresszió vett rajta erőt, és a halál szelleme és gondolata kerítette a hatalmába. Több hét után egy alkalommal, amikor éppen a kispesti gyülekezet felé utazott a villamoson, egy gondolat jött a szívébe: Jézus az élet, Jézus, te vagy az élet! Míg ezt ismételgette magában, a Szent Szellem meggyógyította és felszabadította, a depresszió helyét öröm töltötte be.

1944-ben Korvin Henrik egy házicsoportból megalapította a gyülekezetet, majd kilenc év elteltével, 1953-ban a pásztori szolgálatot átadta az akkor 29 éves fiának, Jánosnak, aki egészen 1991-ig vezette a közösséget.

Korvin János és Weller Katalin 1948-ban házasodtak össze, hét gyermekük született, négy lány és három fiú. A gyémántlakodalmukat még közösen ünnepelték, de felesége 2016-ban mennyei otthonába költözött.

Életének sarokkövei az ima, a megelégedettség, az Igéhez való ragaszkodás és az Istenben való feltétlen bizalom, ami nem rendült meg akkor sem, amikor 1966-ban összeomlott a családi ház egy része. A család az egy helyiségből álló imateremben húzta meg magát, egy szobában aludtak kilencen. Az volt a hálószoba, a fürdőszoba, a konyha és a szabóműhely is.

Egy vasárnap délután, amikor senki sem volt otthon, a bekapcsolva felejtett forró vasalótól izzani kezdett a szabópult. Sok minden elszenesedett, sűrű füsttel telt meg a helyiség. De minden ablak zárva volt, így nem jutott elég oxigén a szobába, és nem lobbant lángra a tűz. Sok minden tönkre ment, megsérült, és a kuncsaftok elszenesedett anyagait is ki kellett fizetni. Korvin János nem volt otthon, amikor az eset történt a körzetben szolgált. Mikor hazaért, és látta a bajt, csak annyit mondott: „Az Úr adta, az Úr vette el, áldott legyen az Úr neve.” (Jób 1,21)

A hetedik napot szentnek tartja, mindig szívén viselte a gyülekezetet, és szeretettel végezte a körzetben való szolgálatot is, ahová eleinte csak busszal, vonattal és gyalog tudott kijárni. Ha kellett, egy emberért száz kilométereket is megtett. A munkája nem volt látványos, de hűségesen kitartott benne. Hálás volt, amikor 1973-ban Isten kirendelt számára egy autót.

Mindig tisztelte az elöljáróit, de tisztelettel fordult a gyermekei felé is. Jó példával járt elöl. 20 unokája és 25 dédunokája született.

Idős korában is sokat változott, átértékelt dolgokat, tudott bocsánatot kérni, ha tévedett. Az évek elteltével személye nem megkeseredett, hanem „megédesedett”.

A mai napig aktív, szívesen sétál, mindennap olvas Bibliát, és az újságokból is tájékozódik.

Szolgálatainak elismeréseként 2018-ban a Magyar Pünkösdi Egyház elnöksége „Pro Ecclesia” díjat adományozott neki.

A hosszú élet titkának az istenfélő életet és a mértékletes, stresszmentes életvitelt tartja.

A Magyar Pünkösdi Egyház Elnöksége, lelkipásztori kara és testvérisége Isten áldását kívánja Korvin János életére 100. születésnapja alkalmából!

Forrás:
Simonné Korvin Márta visszaemlékezései
Korvin Hedvig életrajz
https://www.teol.hu/helyi-kozelet/2024/03/elarulta-a-hosszu-elet-titkat-a-szazeves-janos-bacsi
D. Nagy Tamás levele
Szabó Péter Facebook oldala (képek)

2020