Bemerítés Debrecenben

2024. július 26.

 
 

2024. július 7-én bemerítési istentiszteletet tartottak a Magyar Pünkösdi Egyház Debreceni Élet Gyülekezetében, melyen kilencen vallották meg Krisztusba vetett hitüket.

Az alkalom során Kiss József, a gyülekezet lelkipásztora hirdette Isten igéjét. Az alapigét az Apostolok Cselekedeteiből olvasta:
„Az Úr angyala pedig így szólt Fülöphöz: Kelj fel, és menj Dél felé a Jeruzsálemből Gázába vezető útra, amely néptelen. Ő felkelt, és elindult. És íme, egy etióp férfi (…) hintóján ülve Ézsaiás prófétát olvasta. Ezt mondta a Lélek Fülöpnek: Menj oda, és csatlakozz ahhoz a hintóhoz! Amikor Fülöp odafutott, hallotta, hogy Ézsaiás prófétát olvassa, és megkérdezte tőle: Érted is, amit olvasol? Erre az így válaszolt: Hogyan érthetném, ha valaki meg nem magyarázza? (…) Fülöp beszélni kezdett, és az Írásnak ebből a helyéből kiindulva hirdette neki Jézust. Amint tovább haladtak az úton, valami vízhez értek, és így szólt a főember: Íme, itt a víz! Mi akadálya annak, hogy megkeresztelkedjem? Ezt mondta neki Fülöp: Ha teljes szívedből hiszel, akkor lehet. Ő pedig így válaszolt: Hiszem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia. Megparancsolta, hogy álljon meg a hintó, és leszálltak a vízbe mind a ketten, Fülöp és a főember, és megkeresztelte őt. Amikor kijöttek a vízből, az Úr Lelke elragadta Fülöpöt, és nem látta őt többé a főember, de örvendezve haladt tovább az útján.” (Apcsel 8,26-39)

Fülöp nem kérdőjelezte meg, hogy miért kell egy néptelen, járatlan útra mennie, hanem azonnal elindult, mert Isten angyala küldte. Ahogy megérkezett, megértette, mi a küldetése.

A Szentlélek segítségével Fülöp elkezdi magyarázni az igét és ott a kietlen, száraz, sivatagos úton a főember megtalálja a mennyországot, találkozik az élő Istennel. Azért ment Jeruzsálembe, hogy találkozzon Istennel, ő pedig látva ezt a vágyat a szívében, válaszolt neki.

A főember hallgatta Isten igéjét, hit támadt a szívében és azonnal be akart merítkezni. Tudta, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia és azt is tudta, ha valaki elfogadja Jézust személyes megváltójának, a következő lépés az, hogy bemerítkezik. A főember megvallotta, hogy hisz és az első adandó alkalommal, ahogy vizet látott, bemerítkezett, hiszen „amikor találkozunk Istennel, minden sürgős lesz”.

A bemerítkezés a személyes megvallása annak, hogy valóban az életünkbe költözött Krisztus és személyesen ismerjük őt. Annak a felvállalása, hogy meghaltunk a régi életünknek és egy új életet kezdünk Istennel.

Zárásként elmondta, hogy fontos, hogy Isten keresése az egész életünket végig kísérje, hiszen „az ember minél több időt tölt Istennel, minél többet kap az ő jelenlétéből, annál többre vágyik.”

Az igehirdetés és a bemerítés után közösen mondtak áldást az újonnan bemerítkezőkre.

Az istentisztelet közös dicsőítéssel zárult.

Az alkalom visszanézhető a következő linken:
https://fb.watch/tztOUiL2g2/

2020