Megemlékezés és bocsánatkérés a paksi zsidóság deportálásának 80. évfordulóján

2024. július 26.

 
 

Kegyeleti sétával egybekötött megemlékezést tartott a Magyar Pünkösdi Egyház Paksi Gyülekezete július 7-én, a paksi zsidó lakosság deportálásának nyolcvanadik évfordulóján.

D. Nagy Tamás, a gyülekezet lelkipásztora szerint a megemlékezés egyben bocsánatkérést is jelent.

“A bocsánatkérés az, ami elindítja a lerendezést, a lerendeződést. Lehet, hogy nekünk, akik távol vagyunk történelmileg, időben vagy térben az akkori eseményektől, kicsit nehezebben fogalmazható meg a bocsánatkérés lehetősége. Az áldozatok utódainak viszont ez sokat jelent”

A megemlékezésen felelevenítették a nyolcvan évvel ezelőtt történteket. A volt zsinagóga, a mai Paksi Pákolitz István Városi Könyvtár előtt emlékbeszédet mondott D. Nagy Tamás lelkipásztor, Josh Aronson izraeli újságíró, az egykori paksi Rosenbaum család rokona, valamint dr. Hanol János helytörténész.

A beszédeket követően a könyvtár falán található emléktáblára koszorút tettek, amelyet Paks városa 1994-ben, a holokauszt 50. évfordulóján helyezett el a volt zsinagóga falán. A megemlékezés kegyeleti sétával folytatódott az Ó-Paks Vasútállomásig, ahol Orbán Attila, a Tolna vármegyei közgyűlés alelnökének beszédét követően a jelenlévők mécseseket gyújtottak az elhurcoltak emlékére.

Forrás:
https://www.telepaks.net/2024/07/11/megemlekezes-es-bocsanatkeres-2/

2020