Angol nyelv és hit: élményekben gazdag gyermektábor Kecelen

2024. szeptember 25.

 
 

2024. július 1-5. között különleges élményben volt része azoknak a diákoknak, akik részt vettek az MPE Keceli Gyülekezete által szervezett Angol napközi gyerektáborban.

A gyülekezet már korábban is tartott gyermekeknek szóló tábort, idén pedig a gyülekezeti házban és annak udvarán rendezték meg az eseményt. Az idei tábor egyik különlegessége volt, hogy az előadók az Egyesült Államokból érkeztek, így a résztvevők angol nyelvi készségeiket is fejleszthették.

Brent és Shantel Lorence Texasból érkeztek, ahol egy Kecelhez hasonló kisvárosban élnek. A tábort megelőző vasárnapi istentiszteleten a Lorance házaspár megosztotta velünk a történetét.

Shantel beszélt nehéz gyermekkoráról a bántalmazó családjában. Mesélt arról, hogyan élte túl a súlyos anorexiát és egy autóbalesetet, majd hogyan találkozott férjével, Brenttel, akinek családja befogadta őt. Beszámolt arról is, hogyan talált rá Isten szeretetére, és ez a találkozás hogyan segített neki megbocsátani a saját családjának. Azóta Shantel világszerte tanúskodik Isten szeretetéről, és már negyedik alkalommal látogatott Magyarországra.

Brent elmondta, hogy bár jobb családi körülmények között nőtt fel, mint Shantel, fiatalkorában rossz társaságba keveredett, és sokáig küzdött alkoholproblémákkal. Végül Isten segítségével sikerült változtatnia az életén, és most már feleségével és családjával együtt az Urat szolgálja. 22 éve házasok, 3 felnőtt gyermekük és 3 unokájuk van. Évente legalább egyszer mennek missziós útra.

A tábor hétfőtől péntekig tartott, és minden napnak megvolt a saját témája, amely köré a programok épültek. A diákok bibliai kalandokban vehettek részt, amelyek során az Éden kertjétől kezdve Jézus tanítványainak történetén át Pál apostol missziós munkájáig számos témával ismerkedhettek meg. Az angol nyelv gyakorlása mellett a táborozók énekeket tanultak, játékokat játszottak, kreatív feladatokat oldottak meg, valamint sportnapon is részt vehettek.

Az egyik táborozó, B. B. (15 év) így számolt be élményeiről: “Az angol tábor kiemelkedő élmény volt számomra, amely szavakkal szinte leírhatatlan. A Texasból érkező tanítók mérhetetlenül aranyosak, nagyon lelkesek és nyitottak voltak. Azt is megengedték, hogy színes rajzokkal dekoráljuk a karjukat és a lábukat. A hét során csoportokban dolgoztunk, számos versenyen vettünk részt, és különböző kreatív feladatokat oldottunk meg. Jó volt hallani a tanításokat, amikhez különböző színdarabok is társultak. A bibliai történetek után mindig voltak kérdések, melyekkel pontokat tudtunk gyűjteni. A mi csapatunk 400 pont fölött teljesített, ezzel meg is nyertük a pontgyűjtő versenyt. A táborban rengeteg élménnyel gazdagodtunk, új barátokat szereztünk és a nyelvtudásunk is fejlődött. De volt valami, amit remélem, jó sokan hazavittünk ebből a táborból: Jesus loves you! – azaz Jézus szeret Téged!”

A tábor előadóit is megkérdeztük, hogyan értékelték az eseményt és a magyar vendégszeretetet. Alább olvasható a Shantellel készült interjú.

Hogy kerültél Kecelre?
Kecelt nem én választottam, ezt jelölték ki számomra. Együtt dolgozom egy misszióval, a Hungary Missionnel, és Amerikából érkeztünk, hogy angol nyelvet oktassunk, és a Biblia üzenetét adjuk tovább gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Én misszionárius vagyok, így különböző országokba utazom, hogy megosszam az örömhírt. Ősszel Kambodzsába készülök.

Mit gondolsz azokról diákokról, akikkel Magyarországon és Kecelen találkoztál?
A diákok az egész világon mások, különböző háttérből jönnek, mégis hasonló problémákkal küszködnek. Azt látom, hogy nagyon sokuknak sérült a kapcsolata a családjukkal, így a telefon szeretetpótlékként van jelen az életükben. Rengeteg információval találkoznak, így egyre nehezebb számukra megtalálni, hogy mi az igazság valójában.

Hogyan tudsz hatással lenni a fiatalokra?
Úgy, hogy megosztom a személyes élettörténetemet velük, és beszélek Isten igéjéről. Elmondom, hogy milyen nehézségekkel és fájdalmakkal küzdöttem én a saját életemben, például, hogy anorexiás voltam, és bántalmaztak az iskolában. Beszélek nekik arról is, hogy nem azok vagyunk, akiknek mások mondanak minket, hanem azok, akiknek Isten lát bennünket. Az egyik kedvenc igeversem szerint: “Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” Ef 2,10

Mit javasolsz azoknak, akik gyerekekkel foglalkoznak akár a gyülekezetekben, akár iskolákban?
Fókuszáljanak arra, hogy mindannyian fontos munkát végeznek – még ha nem is érzik annak – tudva, hogy a munkájuk nem hiábavaló az Úrban.

Mit üzensz a szülőknek?
Ragadják meg a lehetőséget, hogy beszélgessenek a gyermekeikkel, és mondják el nekik az igazságot Istenről és a világról, hogy megismerhessék az igazságot, amely szabaddá teszi őket.

2020