Zengő Tábor Kadarkúton

2024. szeptember 25.

 
 

Egyházunk országos gyermektábora Kadarkúton idén is két turnusban (július 13-19. és július 21-27.), nagy érdeklődés mellett – összesen 350 gyermek, és 240 felnőtt részvételével zajlott.

A táborban évről évre egy téma köré szerveződnek a foglalkozások és játékok, hogy a gyermekek életében elmélyüljenek a Biblia alapigazságai, megértsék a megváltást, és ha eljön az ideje, tudjanak döntést hozni Jézus mellett.

2024-ben a tábor a Zengő Tábor nevet kapta, és a hét során több téma került feldolgozásra: a „hálaadást” a 10 leprás meggyógyulása után az 1 visszatérő köszönete, a „dicsőítés erejét” Pál és Silás a Filippi börtönből történő szabadulása, a „dicsőítés fizikai megnyilvánulását” pedig Mirjam és Dávid tánca mutatta be a résztvevőknek. A gyermekek a történeteken keresztül elkezdték megismerni és megtapasztalni Isten szeretetét és törődését.

A reggelek tornával vagy tánccal indultak. Naponta háromszor volt közös alkalom a nagy pavilonban, ahol a gyermekek nyelvén megszólaló énekek és zene Isten nagyságát, jóságát, valamint a megváltást mutatták be.

Délelőtt és délután korosztályok szerinti bontásban kis létszámú csoportokban 2-2 csoportvezetővel dolgozták fel az adott napi tanítást, valamint a Szavak nélküli könyv alapján az evangélium is elhangzott.

A szabadidőben lehetőség volt sportolni, de a kézműves tevékenységek sem maradtak el.

Az esti közös alkalmak során pedig előadásra is került a napi történet. A témákkal, történetekkel az volt a cél, hogy a gyermekek a hétköznapjaikban is emlékezzenek arra, amit az igéből hallottak, és tudjanak ebbe kapaszkodni az életük különböző helyzeteiben.

Minden tanításhoz tartozott 1-1 „aranymondás”, azaz igevers is, melyeket idén rap stílusban tanultak meg. A visszajelzések alapján a gyermekek otthon is “zengik” ezeket az igeverseket.

Minden napnak megvolt a maga különleges programja. A tábor első napján Braun Áron interaktív koncertet adott a gyermekeknek.

Ezután két nap is ketté osztódott a tábor, és míg a gyermekek egyik fele akadályversenyre ment, a másik fele sorversenyen vett rész, majd a következő nap cserélődött a program.

A játékok során is a hét témái kerültek elő, így az akadályverseny állomásain Dávid lantjához kellett megszerezni 1-1 húrt, és a feladatok között szerepelt a hálakártyák készítése. Az utóbbi játék során a gyermekek maguk írták fel kis lapokra azt, amiért hálásak, majd azt eljuttatták a mennyországnak kijelölt pontra, ahonnan a végén igekártyákat kaptak válaszul. Megható volt látni, amikor a gyerekek elérzékenyülve olvasták az Igét, hiszen az valódi választ adott a helyzetükre.

A harmadik nap esti alkalmán komolyabb formában hangzott el az evangélium, amikor történeten, színdarabon keresztül mutatták be a gyermekek számára Isten szeretetét, és hogy van választási lehetőségünk.

A nap különösen magával ragadó eseménye volt a gyermek színdarab, melyen a résztvevők az elveszett bárány átdolgozott történetét adták elő, és bemutatták az elveszettséget és a jó pásztor önfeláldozását az elveszett bárány érdekében.

A negyedik napra sok gyermek már vágyott döntést hozni a Bibliai történetek kapcsán. Mindkét turnusban voltak olyan nem keresztény háttérből érkezett fiatalok, akik elmondták, hogyan kezdték meghallani Isten hívását, és döntöttek mellette. Az este folyamán a gyermekek lehetőséget kaptak arra, hogy ha megérett bennük, hogy Jézust akarják követni, akkor ezt megtehessék. Mindkét héten sok gyermek adta át az életét Jézusnak.

Az ötödik és egyben utolsó nap délelőttjén a résztvevőknek a kiscsoportos foglalkozáson lehetőségük volt átbeszélni az előző esti átéléseket, döntéseket.

A gyermekek közül sokan keresztény családi háttérből érkeztek, de többen voltak, akik nevelőszülői hálózaton keresztül, vagy nehéz körülmények közül jöttek a táborba, illetve voltak olyanok, akiket a gyülekezetbe járó barátaik hívtak el, hogy ők is hitre jussanak. A nem keresztény háttérből érkező gyerekeken is látható volt, ahogy kapcsolódni tudtak, változott az életük, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a következő években is szívesen térnek vissza Kadarkútra.

Istené a hála és a dicsőség mindazért, amit a táborban a gyermekek életében elvégzett.

2020