A ZARÁNDOKPÉKSÉG ÜZEMELTETŐI KECSKEMÉTEN

2022. október 28.

 
 

Erdő öleli körbe, a természettel összhangban működik, és teljesen közműmentes az a Balaton-felvidéki pékség, aminek tulajdonosai a nagyvárosi életet hátrahagyva önellátó életre rendezkedtek be, vendégeikkel pedig megosztják mindazt a jót, amivel hitük szerint Isten ajándékozta meg őket.

Parajdi só, csíki kovász, tiszta víz, liszt, pityóka. És a munka kezdetén az ima. Hajnali 5 órakor, már a fateknőben pihen a kézzel dagasztott kenyértészta, ekkor gyújtják be a kemencét. Az egykori présház teraszán áll a téglából rakott búbos kemence, aminek 450 fokra kell felhevíteni a belsejét. Csak akácfát használnak, mert ez különleges aromát ad a kenyérnek.

A Pécselyi-medence egyik peremhegyén, a mintegy 400 méter magas Hideg-hegyen áll a Zarándokpékség, melyet Bodor István és Kazinczy Gyöngyvér üzemeltet. A teraszról páratlan kilátás nyílik a Balatonra, a környező falvakra, a Tihanyi-félszigetre. Itt fenn, a természetvédelmi terület szomszédságában hajnaltájt szinte tapintható a csend. Napközben sem veri fel autók zaja a pékség környékét, csupán gyalog, biciklivel, esetleg lóháton lehet feljönni. Azért nevezik Zarándokpékségnek is, mert a helyszíntől két és fél kilométerre le kell tenni a kocsit. Aki ide felzarándokol, az a tulajdonosok reménye szerint nemcsak a frissen sült, ropogós héjú kenyeret, az illatos szörpöket, lekvárokat kóstolhatja meg, hanem lelkileg is töltekezhet.

Bodor István és Kazinczy Gyöngyvér lesz a Valódi Értékekről Mindenkinek (VÉM) következő meghívott előadója november 9-én szerdán 18 órától, melyet a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet szervez.

Az eseményen exkluzív kenyérkóstolásra is lehetőség nyílik majd.

További információ:
https://www.facebook.com/events/1567845186984243/

Forrás:
https://hang.hu/magyar-hang-plusz/het-kenyer-zarandokpekseg-pekseg-bodor-istvan-kazinczy-gyongyver-onellatas-riport-144685

2020