ALAPKŐLETÉTEL MEZŐBERÉNYBEN

2022. április 6.

 
 

Ünnepélyes keretek között tették le a Mezőberény, főként cigányok lakta „Delhi” városrészében épülő templom alapkövét március végén.

Az eseményen Durkó Albert, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió misszióvezetője hirdette Isten igéjét.

„Hiszem, hogy ebben az időben éppen a cigányságot választotta ki az Úr, hogy az Ő hatalmát, és erejét bemutassák, minden nép számára. Ma, amikor minden megkérdőjeleződik, minden biztosnak hitt dolog felborul, mégis kapaszkodunk az egyetlen biztonságot jelentő személybe, aki örök szeretettel vesz körül bennünket, Ő a mi Atyánk, aki gondot visel ránk, aki megtart és megszabadít, aki biztonságot ad nekünk. Hirdetjük, hogy ebben a felfordult világban a cigányságot, a mindig lenézett, kitaszított népet Isten az ölébe veszi és felemeli ” – hangzott el az igehirdetésben.

Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár köszönetét fejezte ki a Pünkösdi Egyháznak a cigányság körében végzett munkájáért. „A magyarországi cigányság lelkében és szívében olyan tűz van, ami ötszáz éve nem hagyja, hogy elmeneküljenek innen. Azt gondolom, hogy a mezőberényi templomépítéshez szükséges támogatás valóban jó helyre került” – fogalmazott.

„Az országban az elmúlt 12 évben templomok épülnek, közösségek erősödnek meg. Akik sok esetben eddig korábban a felszín alatt léteztek, ma már a felszínen vannak, érzik az egységet, az erőt, a szeretetet és a törődést. Óriási ébredés van a roma közösségen belül, nekünk az a dolgunk, hogy a reményt és a jövőt ismertessük meg az emberekkel” – tette hozzá Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, aki szerint nagyon fontos, hogy az épület tartalommal is meg legyen töltve, ennek garanciája a misszió eddigi tevékenysége.

Siklósi István polgármester beszédében úgy fogalmazott, a templom építése egy reményteli, boldogabb jövőt ígér. Összefogással, közösen gondolkodással lehet javítani a helyi cigányság életkörülményeit – tette hozzá. Mint mondta, nem véletlen, hogy a misszió „Delhiben” épít templomot, hiszen a város legnagyobb szegregátumáról van szó, ahol mintegy 450-en élnek.

Abban, hogy a templom felépülhet, nagy szerepe van a jó szándékú adakozóknak is. Surman László saját verseskötetével járult hozzá a gyűjtéshez, amit mindenki ingyen megkaphatott, de cserébe szívesen fogadtak el adományt az akció kezdeményezői.

A résztvevők az alapkő mellett egy időkapszulát is elhelyeztek az utókor számára. Ebben egyebek mellett a templom megálmodójának Akarom élj! című verseskötete is belekerült az alábbi szöveggel: „Az emberekben hinni kell, nem veszhet el végleg a jóság. Amikor Isten megmutatta számomra ezt a templomot, ezt mondta: „amit most látsz, ezt Én építem fel. Ez a templom egy jel, annak a jele, hogy Isten meghallgatja a könyörgők imádságát. Egy jel, hogy leszáll az emberek közé Delhiben és újat kezd, hogy többé semmi sem lesz ugyanaz, ami eddig volt. Legyen minden Isten dicsőségében!”

Forrás: https://www.beol.hu/helyi-kozelet/2022/03/letettek-a-delhi-templom-alapkovet-mezoberenyben, https://remenyhir.hu/isten-ujat-kezd-delhiben/

2020