CHRISTEENS CSAPAT ALBÁNIÁBAN

2023. szeptember 19.

 
 

D. Nagy József lelkipásztor kezdeményezésére A Christeens tinédzsermisszó csapata egy albániai körúton vett részt idén augusztusban. A stáb tagjaival felkerestek helyi gyülekezeteket és fiataljaikat, hogy lelki és fizikai támogatást nyújtsanak számukra. Dicsőítettek, megosztottak néhány bizonyságot az életükből, és beszélgettek, kapcsolatot építettek ott élő kortársaikkal.

D. Nagy József elmondta, hogy szerette volna, ha a fiatalok kimozdulnak a komfortzónájukból és meglátják, hogy a missziónak milyen értéke van. Ezáltal szerettek volna a Christeens vezetőivel együtt egy szemléltformálást elindítani a fiatalok között, hogy a fiatalok megláthassák, megérthessék, mit is jelent a misszió.

A hét elején Tiranába érkeztek, és meglátogatták Burell városát, ahova bátorítást, bizonyságokat, igei üzenetet és némi segélycsomagot is tudtak vinni. Nagyszerű esti alkalmat töltöttek el együtt, ahol közösen dicsőíthettek az albán testvérekkel. Az alkalom után lehetőségük volt együtt vacsorázni és hallottak arról is, hogy milyen munkák folynak a környező településeken. Az itteni helyi gyülekezet tele van élettel, de nagy szükségben vannak.

A következő utuk a Rrogozhine-i gyülekezethez vezetett, ami Tiranától nagyjából 1,5 óra autóútra van. A város 15.000 fős és 99%-ban muszlim, a gyülekezet néhány éve működik itt Valdit Kurti pásztor vezetésével. Ez idő alatt 25 bemerítkezés történt. Az alkalom hasonlított egy tini/ifi alkalomhoz: kisebb körben, fiatalok együtt dicsőítettek, bizonyságokat osztottak meg, imádkoztak egymásért. Nagyon sok fiatal van a városban, sokan kapcsolódnak azokhoz, akik a gyülekezethez tartoznak. Van, aki közülük még csak keresi Istent, van akivel már a bemerítkezésről is szó esett. A Christeens csapat imádkozott az újonnan megismert fiatalokért, hogy egyre közelebb kerüljenek az Úrhoz és rajtuk keresztül elérje az evangélium Rrogozhint!

A hét második felében a csapat Fier-ben járt, ahol az egyik helyi gyülekezet pásztorával Valterrel ebédeltek. Elmesélte az élettörténetét, mely szerint a 90-es években, amikor egy fegyveres banda tagjaként élte az életet, egyszer egy tinédzserlány odalépett hozzá és elmondta neki az evangéliumot. Ennek hatására megtért, átadta az életét, és otthagyta a bandát. Ezt követően a polgárháború káosza alatt kezdte el szolgatársaival a városban hirdetni az evangéliumot, mikor minden misszionárius elhagyta az országot,

A szolgáló csapat estére már a Novosele-i gyülekezet vendége volt, ahol Fatmira vezetésével, egy roma gyülekezet működik. Az estére szervezett alkalom igazi ünnep volt vacsorával és sok tánccal. Ezek előtt dicséreteket énekeltek, megosztottak néhány bizonyságot az életükből, pl. arról hogy Isten milyen szerető atya. D. Nagy József lelkipásztor pedig igei üzenettel is szolgált az itteniek felé. A jelenlevők reagáltak a felhívásra: sokan kértek imát azok, akik nehézségekkel küzdenek.

Következő úti céljuk Durresba vezetett, ahol meglátogatták az egyik helyi gyülekezetet. Az egyik itt elhangzott bizonyság a szülőkkel való kapcsolatról szólt. Ezt követően a csapat tagjai meglátogatták a gyülekezetvezető 16 éves fiát, mert nem volt kedve eljönni az alkalomra. Sajnos általános tendencia, hogy sokan elhagyják az országot, így az ő barátai is elmentek. Végül vele is megoszthatták a bizonyságaikat és imádkoztak is érte.

Este már Tiranában, a vendéglátójuk, Genti pásztor gyülekezetében szolgáltak. Közös dicsőítés és a bizonyságok megosztása mellett igei üzenetet hallgattak arról, hogy milyen hatalom adatott Jézusnak, és rajta keresztül az őt követőknek is!

Imádkozzunk, hogy Isten töltse be ezeket az embereket, akikhez a Christeens csapata eljutott, adjon nekik erőt és hitet a munkához, amit rájuk bízott.

2020