IMA AZ ÜLDÖZÖTT KERESZTÉNYEKÉRT

2019. október 28.

Kedves MPE Gyülekezetek!

Egyházunk a WAGF (World Assemblies of God) képviseletében Rauli Lehtonen-től felhívást kapott arra, hogy csatlakozzunk mi is az összefogáshoz, és november 3-án együtt imádkozzunk az üldözött keresztényekért világszerte. Ezért kérünk mi is Titeket, hogy adjátok tovább a felkérést, és NOVEMBER 3-ÁN istentiszteleteitek keretén belül csatlakozzatok – vegyünk részt a közös teher hordozásban, segítségkérésben, vigyük Őket Mennyei Atyánk elé egy szívvel.

A felhívás magyarra fordítva így hangzik:

Veszélyben A Gyülekezetek és Keresztények Európában

5 évvel ezelőtt az Emberi Jogok Nemzetközi Társasága (International Society for Human Rights) jelentette be, hogy a vallási üldözések elszenvedőinek 80 százaléka keresztény. Az adatok magas számú öngyilkos támadásokat mutattak a gyülekezetek és keresztények ellen. A jelentés óta eltelt években, a médiában erről a helyzetről megjelent cikkek és beszámolók még ennél is rosszabbá váltak.

Rengeteg menekült hagyja el szülőföldjét és tart Európa felé azzal a jelentős okkal, hogy összpontosított üldözést folytatnak a keresztények ellen. Az “Open Doors” szerint 139 nemzetben több, mint 250 millió kereszténynek nincs vallásszabadsága annak ellenére, hogy ezt Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (United Nations Universal Declaration of Human Rights) garantálja. Svédország legnagyobb napilapja, a Dagens Nyheter írta, hogy a statisztikák szerint minden 11. percben, a hét minden napján, az év minden napján egy keresztényt megölnek a hite miatt (2014. január 19.)!

A keresztények elleni nyomás még Európában is növekszik. Keresztény meggyőződéssel rendelkező szülésznők vesztették el állásaikat, amikor elutasították az abortusz végrehajtását. Rendezvények, amik a tradícionális családi élet keresztény értékeit hangsúlyozzák, meg vannak kérdőjelezve. Lelkészek és gyülekezetek, akik megtagadják a nemi szempontból semleges házasságok nyilvántartásba vételét, meg vannak különböztetve.

Tavaly nyáron Európa különböző részeiről érkeztek jelentések olyan támadásokról, amik irányítottan templomok, temetők és egyéb gyülekezeti ingatlanok ellen történtek. Csak Észak-Írországban 11 rendőri körzet 445 bűncselekményt jegyzett be templomok és ingatlanok ellen (Finn újság, Uusi Tie, 2019. szeptember 4.). A bűntények magukban foglalják a gyújtogatást, betörést és vagyon megsemmisítést. Egy gyülekezetben az orgonát rombolták le.

A Keresztények Elleni Intoleranciát és Diszkriminációt Figyelő Központ (Observatory of Intolerance and Discrimination against Christians) szerint a vallásos csoportokkal szembeni bűncselekmények 2012 óta nőnek Angliában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Ausztriában és Lengyelországban. Spanyolországban a 2017-es, 2018-as évek folyamán 20 százalékkal nőtt a templomok elleni támadások száma.

Három éve Oroszországban Irina Yarovaya új törvényt kezdeményezett a szélsőségesség és a terrorizmus ellen. A törvény korlátozta a gyülekezeti épületeken kívül történő missziós munkát. Több, mint 200 tárgyalást szerveztek pünkösdi, karizmatikus és baptista gyülekezetek ellen az elmúlt két évben. Az esetek kilencven százalékában bírságot szabtak ki. Néhány pünkösdi imaházat bezártak, és ingatlanokat koboztak el. Az elmúlt hónapokban azonban a helyzet lassan javult, amiről a Pünkösdi Unió püspöki ülésén számoltak be Moszkvában, október 9–11-én.

A WAGF (The World Assemblies of God Fellowship) tagjai arról híresek, hogy szenvedélyesen összpontosítanak az elveszettek elérésére és az Egyház megalapozására. Legyünk mi is hűségesek és buzgók az imáinkban és támogatásunkban a világ minden táján élő hívő társaink sokasága felé – akik közül többen életüket is adták -, akik az Úr Jézus Krisztus iránti odaadásukért szenvednek.

Rauli Lehtonen

2020