MISSZIÓS ÚT KÁRPÁTALJÁN

2019. november 11.

Simon István beszámolója:

Az elmúlt héten, november 6-7-ig egy rövid missziós úton vettünk részt Kárpátalján.

A látogatás célja a magyar ajkú gyülekezetekkel való kapcsolatfelvétel és az együttműködési területek feltérképezése volt. A missziós utunkon együtt utazhattam Pintér Imrével, a Magyar Pünkösdi Egyház alelnökével, Pintér Priszcillával (Imre lányával), Fekete Imrével, a Kelet Európa Misszió vezetőjével, és Ágoston Zoltánnal, a székelyudvarhelyi pünkösdi cigánymisszió legfőbb támogatójával.

Első szállásunk még a határon innen, Tiszabecsen volt. Szállásadónk Páter Attila, a helyi roma gyülekezet pásztora, aki később az útikalauzunk lett. Kinti vendéglátónk Horváth Sándor (Sankó pásztor) az Ukrajnai Élő Isten Egyháza – Kárpátalján működő – cigány Gyülekezeteinek vezető pásztora.

Sándorék házában találkoztunk Balkó Mihail testvérrel, aki a fent említett Egyház Kárpátaljai Ukrán Gyülekezeteinek vezető pásztora. Misa pásztor 4 évet ült börtönben Krisztus evangéliumának hirdetése miatt, még a kommunista időkben.

Rát községben egy melléképületszerű imaházban Robi pásztor vendégei voltunk. Ők éppen 50 mélyszegénységben élő roma gyermeket ebédeltettek meg. Mivel a heti kétszeri étkeztetést már csak néhány alkalommal tudja támogatni egy Misszió, ezért Imre testvérünk a Magyar Pünkösdi Egyház részéről 100.000 Ft-os gyorssegélyt adott át. Ez 7 alkalommal történő étkezést tesz lehetővé.

Robi pásztor egy kölcsönkapott öreg Zsigulival jár ide egy távolabbi településről szolgálni. A csomagtartóban hozza el minden alkalommal a saját tűzifáját, hogy a gyerekek és a felnőttek meg ne fázzanak. Itt osztottunk ki 60 db képes Újszövetséget.

Ezután Csongor községbe a 12 gyermekes Janek pásztor gyülekezetét látogattuk meg. Ők alapítványi kereteken belül tanítják írni-olvasni a szegény gyerekeket. Tűzifára, ruhára, cipőre lenne nagy szükségük.

Végül Pósfalvára érkeztünk Igor pásztorékhoz. Az ő közösségük minden cigány gyülekezet számára követendő példa lehetne. A helyi önkormányzattól parlagon álló földeket kaptak megművelésre. Egy külföldi alapítvány segítségével burgonyát és zöldséget termelnek, amelyből eladásra is jut. Egy szép gyülekezeti házat is tudtak már építeni.

Utunk végeztével arra jutottunk, hogy ha az evangélium hirdetése mellett a rászorulók lelki és anyagi szükségeit is betöltjük, akkor az Úr kegyelme által ki tudnak szabadulni a szegénységből.

Áldás mindnyájatokra!
Simon István

Fotók: Pintér Priszcilla

2020