NE AGGÓDJ! – HAVI ÁHÍTAT

2023. november 2.

 
 

„Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja.” (Mt 6,34)

Évről évre azt tapasztalom, hogy a Biblia mindig rendkívüli aktualitással szól hozzám. Ha belegondolunk, már harmadik éve a hétköznapok része az aggódás. Kezdődött a Covid időszakkal, amely megrázta megszokott életmódunkat. Azután alighogy fellélegeztünk, megkezdődött az Ukrajna elleni háború, melynek következményeit a mai napig nyögjük. Az energiaárak emelkedése és az infláció jóformán minden család életét nagyon nehéz helyzetbe hozta. Határainkat elérve vagy éppen jócskán túlhaladva rajtuk, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy sosem volt még ilyen nehéz. Ilyenkor beindul az emberi természetünk egyik védelmi programja, az aggódás. Természetesen ilyenkor jönnek a jól bevált kérdések is, például: Mi lesz velünk? Miből fogunk megélni? Mi lesz a gyermekeinkkel? Vagy a leggyakoribb: Hogy engedheti ezt meg Isten?
A Bibliát olvasva azt láthatjuk, hogy mindig is az élet részét képezték a különböző szintű problémák, és az azokra adott aggódó reakciók is. Sőt, a kérdéseink is valahogy mindig megtalálják Istent. A jó hír az, hogy a problémákhoz hasonlóan a megoldás is része tud lenni az életünknek. Rajtunk múlik, meghalljuk-e Jézus ma is eleven szavait: ne aggodalmaskodjunk! Amikor ezeket a sorokat írom, még javában benne vagyunk az imaházunk építésében. Még sok a munka és a kérdőjel, de egy biztos: ahogy eddig, úgy a jövőben is Isten kezébe tesszük le terheinket, mert ő az egyetlen biztos pont, ő az, aki tegnap, és ma, és mindörökké ugyanaz. Napról napra élvezhetjük gondviselését, és napról napra kirendelte az építkezés folytatásához szükséges erőforrásokat is. Hasonló tapasztalatunk lehet a személyes életünkben is. Isten nem csak képes, hanem kész is arra, hogy minden áldásával rendelkezésünkre álljon. Egyszerűen azért, mert ennyire szeret. Nem kell kiérdemelni vagy kiharcolni, csak el kell fogadni. Ne aggódjunk tehát, hanem fogadjuk el szeretetét és felénk nyújtott kezét!

Szerdi Szilárd

2020