NEM HAGY EGYEDÜL – HAVI ÁHÍTAT

2021. június 1.

 
 

„… ímé én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.”
(Máté 28,20b)

Az ember társas lény. Már a kezdetkor maga a Teremtő Isten mondta ki, hogy nem jó az embernek egyedül lenni – és megteremtette a férfi mellé a nőt. Mindannyian átéltük már, hogy az egyedüllét, a magányosság nagy, időnként akár elviselhetetlen teher is lehet. A világ eddig leghosszabb ideje folyó kutatásának (Harvard Egyetem, 1938-tól) eredményei is azt bizonyítják, hogy a kapcsolataink, azok minősége szoros összefüggésben állnak az ember boldogságával, életének sikerességével, egészségünkkel, sőt még életünk hosszát is jelentős mértékben befolyásolják. Még a legnehezebb dolgokat is könnyebb elviselni, vagy akár megoldani is, ha van társunk. Bölcs Salamon is megállapítja ezt, amikor azt mondja, hogy könnyebb a dolga kettőnek, mint egynek; a társ segítség, védelem számunkra.

Általában is elmondhatjuk, hogy az életnek vannak olyan kihívásai, helyzetei, amikkel alaposan meg kell küzdenünk, sőt időnként alul is maradunk ebben a küzdelemben, de – mindezeken felül – Jézus még egy különleges feladattal is megbízta tanítványait, mielőtt elment. Mi ezt csak a „nagy missziós parancs”-ként emlegetjük, és ami azt illeti, valóban nagy a feladat: megtanítani az embereket arra, hogy megtartsák mindazt, amit ő parancsolt. Ha őszinték vagyunk, időnként még nekünk sem könnyű megtartani Jézus parancsolatait, így még nehezebb ezt átadni, hitelesen képviselni a körülöttünk élő emberek előtt, mindenképpen elkél tehát a segítség. Jézus tudta, hogy az ember egyedül ennek nem is tud megfelelni, ezért mindjárt hozzá is tette: ne aggódjatok, veletek leszek!

Ez nem valamilyen udvarias biztatás. Az ember időnként szokott hasonlókat ígérni, de a megvalósulás már gyakran csak részleges, vagy jelképes. Jézus nem így ígért! Veletek vagyok a világ végezetéig, minden napon! Ennél biztatóbb, sőt megbízhatóbb ígéretet még ember nem kapott! Rá támaszkodhatunk, számíthatunk, mindaddig, amíg azt a munkát végezzük, amit ő ránk bízott.

Kecser István

2020