RUHAGYÁR ÚJRAGOMBOLVA

2021. október 8.

 
 

Az egykori Kaposvári Ruhagyár épületében kiállítás nyílt csütörtökön. Egykori varrógépek, munkakönyvek, brigádnapló, belépőkártyák, próbababák és rengeteg fotó hívta a valamikori dolgozókat múltidézésre a gyárba.

Évtizedekig volt a megye egyik legjelentősebb foglalkoztatója, ma szeretetotthon. Csütörtökön azok járták körbe, akik egykor hosszú évekig dolgoztak ott.

A volt ruhagyár épületei sokáig üresen álltak, majd hosszas egyeztetések után 2019 óta a Magyar Pünkösdi Egyház tulajdonában van. A közel 7000 négyzetméteres, többszintes egykori gyárban ma szeretetotthon működik. 18 lakója között olyan is akad, aki ezek között a falak között dolgozott valamikor.

Csütörtökön ismét kitára kapuit az épület: a fenntartó azokat hívta meg egy múltidéző bejárársa és egy pár finom falatra, akik jól ismerik a ruhagyár minden zegét-zugát.

Régi fényében tündököl mostantól az egykori ruhagyár felirata is Kaposváron. Óvári Róbert, a Magyar Pünkösdi Egyház kaposvári szeretetotthonának igazgatója elmondta: 2020 novemberében költöztek az épületbe, és fontosnak tartották, hogy az általuk megvásárolt nagy múltú ruhagyárban folyó munkát bemutassák és vendégül lássák az egykori dolgozókat. Hozzátette: az idősotthonuk lakói között négyen évtizedeken át a ruhagyárban dolgoztak, számos érdekességet, régi emléket hallottak tőlük.

Radvánszky Jánosné 35 éven át dolgozott a ruhagyárban és most a szeretetotthonban lakik. – Szerettem itt dolgozni, sok régi emlék tör felszínre, ahogy a tárgyakat nézem – mondta a 78 éves nyugdíjas.

Porkolábné Tóth Piroska 43 éven át volt a ruhagyár alkalmazottja. – Két évig szalagon dolgoztam, majd továbbtanultam, utána osztályvezetőként dolgoztam, a munkaidőm fél nyolctól négyig tartott, de már fél hatkor itt voltam és öt után mentem haza – mesélte az egykori dolgozó.

Légrádi Gabriella 25, férje pedig 40 éven át volt a ruhagyár dolgozója. – Negyvenegy nő főnöke voltam, nagyon jó volt a kollektíva, sokan a gyermekükkel érkeztek, akik a ruhagyár óvodájában voltak, míg szüleik dolgoztak – mondta.

Óvári Róbert intézményvezető elmondta, szinte nincs is olyan kaposvári, akit ne fűzne valamilyen szál a Ruhagyárhoz, ezért fontosnak tartották, hogy megőrizzék a nevét. Csütörtök délután meghívták az egykori dolgozókat, hogy együtt újra felkapcsolják a “Ruhagyár” felirat fényeit.

Forrás: www.kapos.hu; www.sonline.hu; www.kaposvarmost.hu

2020