A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZTEK SOPRONBAN

2021. április 12.

 
 

Az országos kezdeményezést a Menetelés az Életért Keresztény Közösség indíttatására hívták életre április 8-án, Yom HaShoah, azaz a II. Világháború zsidó áldozataira való emlékezés napján. Az online is közvetített megemlékezés keretében országszerte tizenkét településen olvasták fel a holokauszt miatt meghalt helyi zsidók neveit.

A soproni megemlékezést az ökumenikus Tűztorony Imádság Háza Kezdeményezés, valamint a Magyar Pünkösdi Egyház Soproni Evangéliumi Gyülekezete szervezte további helyi keresztény felekezetek bevonásával. A papréti ortodox zsinagógában összesen 1350 soproni áldozat nevét olvasták fel, a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely által biztosított névsor alapján.

Vódli Zsolt István soproni történelemtanár rövid előadásában a Mangold család emlékein keresztül mutatta be a helyi zsidóság XX. századi életét.

Az eseményen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is.

– Akkor válhatunk büszke nemzetté, ha képesek leszünk őszintén szembenézni történelmünk sötét korszakaival. A soproni zsidóság évszázadok óta szerves részét képezi városunk életének, ezért meg kell őriznünk hagyományaikat. Történelmi bizonyítékaink vannak, hogy az épp száz éve történt Soproni népszavazáson az izraelita lakosság többsége arra voksolt, hogy városunk Magyarország része maradjon – emlékeztetett a képviselő.

Forrás: https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-holokauszt-aldozataira-emlekeztek-sopronban-2-10838380/

2020