A HOLOKAUSZT ROMA ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

2020. augusztus 4.

 
 

A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap délelőtt Békésen, az I. és II. világháborús emlékműnél.

Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok, önkormányzati képviselő beszédében elmondta, gyászoljuk és emlékezetünkben hordozzuk azt a több ezer roma férfit, nőt és gyermeket, akiket a 2. világháborúban brutális és értelmetlen módon meggyilkoltak és rabszolgasorba döntöttek a nácik és kollaboránsaik.

– Nem feledjük őket, és azokat sem, akik túlélték a szörnyűségeket, hogy tanúságtevői legyenek a halottak sorsának. De mindenekelőtt, nem feledkezhetünk meg közös felelősségünkről, hogy nemet mondjunk az igazságtalanságra – hangsúlyozta Deákné Domonkos Julianna.

Surman László, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának békési lelkésze kiemelte: „a ma emberének nem a miértekkel és a hogyanokkal kell küzdenie. A ma emberének más feladata van! Ez a feladat pedig az, hogy a múltat megismerve, törekedjen arra, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, amely milliók életét pusztította el.”

Forrás: BEOL.hu
Link: https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/megemlekeztek-az-aldozatokrol-bekesen-2942156/

2020