EMLÉKTÁBLÁT AVATTAK A MÚLT ISKOLÁJÁNAK, KÖZÖSSÉGÉNEK

2020. augusztus 5.

 
 

Emléktábla avató ünnepséget tartott a Magyar Pünkösdi Egyház hajdúsámsoni Élet Gyülekezete augusztus 2-án, emléket állítva az 1944-ig, azon a helyen működő Izraelita iskolának, tanítóinak, diákjainak.

Az avatóünnepséget Lukinic György pünkösdi lelkipásztor nyitotta meg, aki bemutatta a sámsoni zsidóság és az iskola történetét. A megjelenteket köszöntötte Antal Szabolcs polgármester is, beszédében méltóképpen emlékezett az akkori helyi zsidó életről, családokról.

Dr. professzor Hunyadi László, az Izráel állam tiszteletbeli konzulja és Lukinic György közösen leplezték le az emléktáblát. Nyíregyházáról Kurucz Ákos rabbi idézte fel a régmúltat, Hajdúsámsonból Hajdúné Nagy Ibolya gyülekezeti tag tárta fel megható kutatásait, történeteit a jelenlévőknek.

Az ünnepség végén Hunyadi László professzor úr kisfilmjét tekinthették meg a zsidóság zenei világáról kronológiailag felfűzve, majd Nógrádi Gergely Európa-díjas Kántor gyönyörű dalai zárták a meghitt pillanatokat.

A megemlékezés során közös imádságra is sor került a hívekkel az emléktábla előtt, valamint együtt kilátogattak a még fennmaradt zsidó temetőbe, ahol Kurucz Ákos rabbi felolvasta a 10. zsoltárt.

Dandé Melinda

Forrás: HAON.hu
Link: https://haon.hu/kultura/helyi-kultura/emlektablat-avattak-a-mult-iskolajanak-kozossegenek-4247744/

2020