ELHUNYT REINHARD BONNKE, A VILÁGHÍRŰ PÜNKÖSDI EVANGÉLISTA

2019. december 10.

2019. december 7.-én, 79 évesen elhunyt Reinhard Bonnke, német pünkösdi evangélista, akit “Afrika Bill Graham-jének” is neveznek.

A „Krisztus az Összes Nemzetért” (CfaN) nevű szolgálatának adatai szerint több mint 79 millió ember fogadta be Jézust a szívébe Bonnke karrierje során, amely 1967-től 2017.-ig tartott.

A pünkösdi evangélista többnyire arról prédikált, hogyan változtatja meg az embereket Krisztus, missziója során pedig rengeteg gyógyulás és csoda is történt.

„Azok, akik ismerték a színfalak mögött, tudták, hogy egy rendkívül méltóságteljes, őszintén kedves, túlcsorduló rajongással szerette Istent. A misszióját a rengeteg imája, a Biblia tanulmányozása és a Szent Szellemmel való személyes kapcsolata inspirálta.”

– mondta róla a lelkész szervezetének utódja, Daniel Kolenda.

A Christianity Today anno tudósított Bonnke legnagyobb prédikációjáról, ahol személyesen megjelent. 1.6 millióan gyűltek össze egy éjszakára, hogy hallják a prédikációját Nigéria Lagos nevű városában. A keresztény portál a kontinens legnagyobb vallási vezetőjének hívta őt.

Történészek szerint egyetlen egy evangélista sem töltött annyi időt Afrikában, mint Bonnke.

Halálának híre után afrikai keresztények Twitteren fejezték ki részvétüket és kijelentették, hogy Afrika sosem fogja elfelejteni őt. A nigériai kormány bejelentette, hogy az ország elnöke, Muhammadu Buhari, aki muszlim vallású, csatlakozni fog a gyászoló tömeghez, kijelentve, hogy a lelkész halála hatalmas veszteség Nigéria, Afrika és az egész világ számára. Kenyai politikus, Esther Passari azt mondta, hogy Reinhard Bonnke 1988-ban történt missziójának köszönhetően szólalt meg nyelveken először.

„Kiválasztott engem a tömegből és imádkozott értem, hogy Isten használjon engem. Részvétemet küldöm az egész családjának és kongregációjának. Nyugodj békében Isten embere.”

– tette hozzá a politikus.

Reinhard Bonnke egy lelkész fiaként nőtt fel, aki már kiskorában érezte, hogy afrikai missziót kell alakítania. Wales-ben részt vett egy szemináriumon, amely után a Német Pünkösdi Gyülekezet lelkésszé avatta. Ezután egy gyülekezetet vezetett Észak-Németországban, amely után Lesotho-ba, Dél-Afrika egyik városába vezetett missziót. Ott a Szent Szellemtől kapott egy látást, hogy Jézus vére fogja megmosni a kontinenst. Ez vezette végül őt ahhoz, hogy megalakítsa szervezetét 1974-ben, amely a „Krisztus az Összes Nemzetért” nevet kapta. Pár év múlva neve már ismertebb volt a pünkösdi, a karizmatikus és az evangéliumi hívők között is.

2013-ban a Christianity Today portáljának azt mondta, hogy nem tetszik neki, hogy az emberek gyógyító evangélistának hívják.

„Inkább egy szabadító evangélista vagyok, aki imádkozik a betegekért is. Bárhova megyek a prédikációim 95%-a Isten igéjének a bemutatásáról szól.”

– mondta, majd barátjának, Billy Grahamnek halálakor 2018-ban kijelentette, hogy szolgálata személyesen is inspirálta őt.

A Hillsongot vezető lelkész, Brian Houston Bonnkéról nyilatkozta azt, hogy inspiráció számára.

„Nagyon szeretem, ahogy a szabadulás szelleme veszi körbe, ha millióknak beszél egy színpadon, vagy ha a színfalak mögött cseverészik valakivel. Jézus folyamatosan szól rajta keresztül.”

– mondta a Hillsong vezető lelkésze.

Bonnke 40 könyvet írt, köztük egyet az életéről 2009-ben. A „Tűzben Élek” című könyvben kijelenti, hogy minden prédikációján a bibliai ABC-t tanítja az embereknek. Otthonában, családja körében hunyt el, hátra hagyva feleségét, három gyermekét és nyolc unokáját.

Forrás:
https://www.hitradio.hu/hirek/elhunyt-afrika-billy-grahamje-reinhard-bonnke
https://www.christianitytoday.com/news/2019/december/reinhard-bonnke-died-evangelist-christ-for-all-nations-afri.html

A gyászoló család és gyülekezet felé az Elnökség a Magyar Pünkösdi Egyház nevében az alábbi részvétnyilvánítást küldte:

2020