KÖLTÉSZETTEL A TEMPLOMÉRT

2019. október 31.

“Bemutatták Surman László, a Békés megyei cigány költészet egyik legjelentősebb egyéniségének “Akarom, élj!” című verseskötetét hétfőn délután a békési Püski Sándor könyvtárban. Az alkotó a könyv teljes bevételét arra ajánlja fel, hogy Mezőberény „Delhi” városrészén templom épülhessen.

– Hosszú évek óta járok Mezőberénybe, a főként cigányok lakta Delhi városrészbe prédikálni – szólt az előzményekről Surman László. – Már korábban felmerült bennem, hogy meg kellene vásárolnom egy házat a településrészen, amelyet átépítenénk imaháznak. Ám ekkor volt egy vízióm, magam előtt láttam egy templomot, ami megerősített abban, hogy ez az út. A feleségemmel, Hajnival közösen megvettünk egy üres telket, és azt felajánlottuk a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának, hogy a lehetőségei szerint építsen ott templomot.

Surman László korábban is már írt verseket, több kötete is megjelent nagyon kedvező fogadtatás mellett, de egy időre felhagyott a költészettel.

– Három éve újra elkezdtem verseket írni – ecsetelte. – S úgy döntöttem, hogy tudok még valamit tenni a templomért. A verseken kívül semmim sincsen, éppen ezért szimbolikusan azokat ajánlottam fel. Kanadai nagybátyám Farkas József finanszírozta az “Akarom, élj!” megjelenését, amely három év anyagát tartalmazza. A kötetből befolyó bevétel száz százalékát pedig az MPE Országos Cigánymissziónak adományozom.

A kötetet már nagy sikerrel mutatták be Budapesten, Vésztőn egy irodalmi találkozón és két alkalommal Békésen is. A hétfői eseménnyel együtt pedig már 750 ezer forint gyűlt össze a templom építésére.

– Emellett óriási dolognak tartom, hogy „Delhiben”, a házi gyülekezetben – ami egy helyi cigány család házában működik – 300 ezer forintot gyűjtöttek össze – tette hozzá a költő. – Hiszem, hogy amit mi megtehetünk, azt nekünk magunknak kell megtennünk.

Különlegesség, hogy Surman László a kötetet minden érdeklődőnek ingyen adja, és akinek a szívét a költemények, illetve a nemes ügy megérinti, adományozhat.

A versek haikuk, tankák, apevák és szabad versek. Utóbbiak azért érdekesek, mert az első néhány ilyen költemény sorainak első betűi összeolvasva egy üzenetet adnak ki.

Surman László elárulta, hogy azért választotta az említett rövidebb versformákat, mert az emberek kevesebbet olvasnak, mint korábban.

– Kicsit olyan ez mintha fotóznék. Rövid szótagszámokban kifejezve igyekszem megörökíteni egy-egy pillanatot, olyan szinten megtalálni a szavakat, hogy azok vizuálisan is az olvasó elé tárjanak egy-egy képet – mondta Surman László, aki kérdésünkre kiemelte: talán azok a versek állnak hozzá legközelebb a kötetből, amelyek az ember Istenben vetett hitét fejezik ki. Amikor az ember küszködik, és Isten segítségével fel tud állni.”

Forrás: https://www.beol.hu/kultura/helyi-kultura/bemutattak-surman-laszlo-uj-verseskotetet-2293124/

2020