MEGNYITOTT A GÉDERLAKI NOEL HÁZ

2020. január 15.

A kalocsai járásban, de még az országban is ritkaságszámba megy, hogy egy ezer fő alatti településen bölcsőde működik. A sort a 988 állandó lakossal rendelkező Géderlak törte meg, ahol hivatalosan december 1-jétől, a gyakorlatban pedig januártól öt férőhelyes bölcsőde működik a Pünkösdi Egyház fenntartásában. A példaértékű kezdeményezésnek ez csak az első lépése, a szomszédos településekről is gyermekeket fogadó bölcsibe további 10 kisgyermek gondozásának teremtették meg a feltételeit. Sánta Csilla, az intézmény vezetője a helyszínen mutatta be a kor színvonalán megépített, a kisgyermekeknek kívül-belül gyönyörű környezetet biztosító bölcsődét.

Sánta Csilla az előzményekről szólva elmondta: az egyház 2016-ban vásárolta meg az épületet, akkor még a „Biztos kezdet” pályázat céljainak megvalósításához. Ez a pályázat nem volt sikeres, így üresen állt a település központjában lévő épület, amelynek új funkciót kerestek.

Időközben a szakminisztérium a „családbarát ország” megteremtése jegyében pályázatot írt ki. A Szeretetszolgálat ekkor nyújtott be kérelmét családi bölcsőde kialakítására, és nyert 4 millió forintot bölcsődei eszközök beszerzése.
A Pünkösdi Egyház 25 millió forintot biztosított az épület bölcsődei céloknak megfelelő kialakítására, így az összesen 29 millió forinttal megvolt a fedezete a korszerű családi bölcsőde létesítésének.

A szakember elmondta: a bölcsőde alapítása előtt egyeztetettek Katona György polgármesterrel, a helyi háziorvossal, a védőnővel, de az úgynevezett szakmaközi hálózattal, a helyi családsegítővel is kapcsolatba léptek.

Az előzményekhez tartozik az is, a Noel Családi Bölcsődében két főt foglalkoztatunk, de az operatív munkába én mint intézményvezető, valamint a Szeretetszolgálat munkatársai is bekapcsolódnak. Amint az közismert, a Pünkösdi Egyház történelmi egyház, így a bölcsőde fenntartásához állami normatívában részesül – mondta Sánta Csilla. Az intézményvezető hozzátette: „A bölcsődét nagyon pozitívan fogadták Géderlakon. A védőnő, a szülők örültek a lehetőségnek, mert a család jobb megélhetése érdekében az itt gondozott öt kisgyermek édesanyja újra munkába tudott állni.”

Amint elhangzott, jelenleg négy géderlaki és egy dunaszentbenedeki kisgyermek alkotja a csoportot. Legközelebb Dunapatajon működik bölcsőde, de ott már annak ellenére várólista van, hogy a közeli nagyközségben 14 férőhelyes önkormányzati bölcsőde működik.

Kérdésre válaszolva a szakember kifejtette: igény szerint bővülnek, de egyelőre az látszik, tartósan a jelenlegi öt bölcsődei férőhelyet tudják betölteni.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a mi bölcsődénk családi bölcsőde, azaz nem a hagyományos intézményi keretek között működik. Családi étkeztetést biztosítunk, és amint látható, itt, helyben, a bölcsőde konyhájában készítjük az ebédet. Természetesen a gyermekétkeztetés szabályait nekünk is be kell tartani, ugyanakkor nem kell szakképzett szakácsot foglalkoztatnunk.

RUGALMASAN, A GYERMEKEK, SZÜLŐK IGÉNYEIHEZ TUDJUK IGAZÍTANI A GYERMEKEK ÉTKEZÉSÉT.

A mai ebéd például tárkonyos pulykaragu leves és aranygaluska. Az étlapunkat dietetikus állítja össze, mert nem szeretnénk a szabályokon kívül esni.” – ismertette az étkeztetés módját és körülményeit a szakmai vezető.

Sánta Csilla szerint a családi bölcsőde egyik nagy előnye, hogy nagyon rugalmas napirend szerint dolgozhatnak. Ami fix, az az étkezés és az alvás időpontja, minden egyéb programot a gyermekek igényeihez tudnak igazítani.
Ennek ellenére a Pünkösdi Szeretetszolgálat bölcsődéje is úgy működik, mint egy intézményi bölcsőde.
Például

ITT IS NAPI NÉGYSZERI ÉTKEZÉST BIZTOSÍTANAK, ÁM A KIS LÉTSZÁMBÓL ADÓDÓAN PICIT LAZÁBBAK, CSALÁDIASABBAK A KERETEK.

“Nagyon jó gondozónőkkel dolgozom, akik értik a szakmát, gyermekbarátok. Bölcsődénkben a családdal egyeztetett személyre szóló gondozás, nevelés folyik.”– mondta Sánta Csilla, a januártól a Pünkösdi Szeretetszolgálat által működtetett, géderlaki Noel Családi Bölcsőde szakmai vezetője.

Forrás:
https://www.kalohirek.hu/gederlak/megkezdte-mukodeset-a-gederlaki-bolcsode-egyhazi-fenntartasban-ragyogo-korulmenyeket-biztositanak-a-kicsiknek?fbclid=IwAR25COCfyID98cOdfqWoRtdE1GpPSZ3LKrZyZvo8dJG7rQFtGVYzviK1qMU

2020