NINCS ITT MARADANDÓ VÁROSUNK – HAVI ÁHÍTAT

2020. december 7.

 
 

Nincs itt maradandó városunk

„Mert nincsen itt maradandó városunk, hanem az eljövendőt keressük.” (Zsidók:13:14)

Lassan második éve, hogy szolgálati- és lakóhelyet váltottunk. Az új környezet sok élményt tartogatott: új kapcsolatokat, új feladatokat, új lehetőségeket. De minden költözködésnek van egy fontos procedúrája: új lakcímkártyát kell készíttetni, melyen az aktuális tartózkodás pontos címe van feltüntetve. Azóta is többször kezembe kerül különböző ügyintézések kapcsán. Ezzel a kis kártyával mindenki számára bizonyítható, hogy hol van a tartózkodási helyünk bejelentve. A fenti igeszakasz kapcsán is a lakcímkártyám jut eszembe. A „mennyei kártyánkon” is két cím olvasható. Tartózkodási hely: a Föld, a világ. De ami fontosabb, hogy az állandó lakcímünk: a Menny, Isten Országa!

Nagyon fontos, hogy ennek naponta tudatában legyünk: az igazi otthonunk nem itt van. Jézus megígérte tanítványainak – s így nekünk is – hogy elmegy és elkészíti számunkra a helyet, az állandó lakhelyünket, a Mennyet (Jn14,1-3). Jézus ezt az ígéretet a kereszten elvégzett megváltással tette számunkra elérhetővé. Ő drága árat fizetett azért, hogy nekünk az állandó lakcímünk a mennyei Jeruzsálembe szóljon!

Ha céljaink, terveink, elképzeléseink nem mutatnak túl a földi élet kínálta lehetőségeken, akkor céltévesztett emberekké válunk. Egy jó ház, egy új autó, egy munkahelyi lehetőség, előmenetel, része lehet az áldásnak, melyet az Úr az övéinek tartogat, de soha nem válhat végső céllá. Isten mindig figyelmeztet: ez csak ideiglenes tartózkodási helyünk.

Ma annyi lehetőség csábítja Isten gyermekeit arra, hogy erre a világra rendezkedjenek csak be. E világ kívánságai széles sávon akarnak betörni elménkbe, életünkbe, szívünkbe. Az Úrnak viszont más terve van: éljünk neki tetsző, az ő dicsőségét és evangéliumát hirdető életet, életünk minden napján!

Így az év vége felé, önkéntelenül is számot vetünk a mögöttünk álló időszakkal: vajon a céljaim fókusza hová mutat? Hová tervezek? Megjelennek előttem a mennyei perspektívák?

Baráti Róbert

Forrás: Élő Víz Bibliaolvasó Naptár 2020

2020