SZENTFÖLDI UTAZÁS

2019. november 14.

November 4.-én hétfőn reggel huszonöt ember gyülekezett a Liszt Ferenc repülőtéren, nagy várakozással a szentföldi útjára.

A pünkösdi hívők mellett a csoportban voltak görög katolikus, római katolikus és református testvérek is. Harminc fokos meleg várt bennünket Tel Avivban.

Tibériásban volt az első szálláshelyünk. A hotel ablakai a Genezáreti tóra nyíltak, alkalmat adva a panorámában való gyönyörködésre és az elmélkedésre Urunk életének és szolgálatának galileai fontos eseményeiről. Innen indulva, a következő napokban hajóztunk az éppen nem viharos tengeren, meglátogattuk Názáretet, Kánát, a Hegyi Beszéd és más több újszövetségi történet helyszínét.

Legtöbbünknek a hajózás volt a legmeghatóbb élmény, hiszen a vízről körülnézve, azt a tájat láthattuk, amit Jézus és a tanítványok is láthattak közel kétezer éve. Minden reggel igeolvasással és imádsággal kezdtük a napot, aztán minden bibliai helyszínen az adott történetet olvastuk a Szentírásból és imádkoztunk.

Tibériás után több napig egy betlehemi hotel volt a szálláshelyünk. Érdekes élmény volt esténként megpihenni és aztán onnan tovább utazni abból a városból, ahol Urunk született. Az egyik legnagyobb archeológiai szenzációt is megcsodálhattuk, hiszen voltunk annál az agyagból készült kapunál, amelyen Ábrahám bejött az Ígéret földjére. A csoda az, hogy ennyi ezer év után szinte teljesen épen ásták ki a régészek. Két napon keresztül a jeruzsálemi szent helyeket kerestük fel. Bethesda tava, Siloám tava, az Olajfák hegye, a kerti sír, mind-mind Jézus életének és halálának eseményeire emlékeztettek bennünket. Különös lelki áldást jelentett úrvacsorázni a kerti sír közvetlen közelében. A Gecsemáné kertben pedig meghatódva álltunk amellett a több mint kétezer éves olajfa mellett, amelyet Urunk is láthatott, amikor ott járt.

Vasárnap, utunk végén Joppéban, a Timár házánál voltunk, ahol Péter apostol volt szálláson, amikor kijelentést kapott arra, hogy a pogányoknak is hirdesse az evangéliumot. Ennek a missziónak mai gyümölcseiként adtunk hálát Istennek.

Már az út során megfogalmazódott az igény, hogy szervezzünk egy következő utat, szeretteink, családtagjaink számára. Volt, aki azt mondta, visszajön kollegáival együtt. A következő út időpontja 2020. március 9-től 15-ig lesz.

Pataky Albert
egyházelnök

2020