VÁLASZD AZ ÉLETET! – HAVI ÁHÍTAT

2022. április 6.

 
 

„Tanúul hívom ma ellenetek az eget és a földet, hogy előtökbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!” (5Móz 30,19)

Valaki egyszer a Niagara mellett egy jégtáblán sodródó ragadozó madarat figyelt meg, ami az előzőleg befalt hal maradványai mellett emésztett. A jégtábla közeledett a vízeséshez, a jóllakott madár azonban kitartott a helyén, nem repült fel. Mikor aztán a jégtábla zuhanni kezdett, szétcsapta szárnyait. Igen ám, de időközben karmai belefagyhattak a jégbe, s madár a jégtáblával együtt a halálos mélységbe zuhant.

Az életet választani kell! A döntés elmulasztása is döntés! Aki nem választja tudatosan az életet, az a halál mellett dönt! Harmadik lehetőség nincs! De mit takar ez a választás?

Könnyű belátni, hogy azok biztosan, akik üres és felszínes dolgokkal foglalják el magukat, csaponganak a világ izgalmas és érdekes ajánlatai közt. Önző módon csak maguknak és a mának élnek. Viszont vannak köztünk nagy számban olyanok is, akik felelősségteljes félelemmel dolgoznak embertársaik jobblétén, a bolygó jövőjének biztosításán, de hát ők is csak az anyagi világra, az elmúló életre fókuszálnak… Ráadásul a földi élet abszolutizálása miatt szélsőségekbe jutottak, s ma már közülük sokan a liberalizmus jegyében szabadság és életellenes álláspontot képviselnek.

Ott van ugyanakkor a hívők, a keresztények széles köre is, akik a kelleténél sokkal többet foglalkoznak a földiekkel, és túl keveset az odafelvalókkal. Félő, hogy határorozott döntés hiányában ők is beleragadnak ebbe a jelenvaló világba, mint a madár a jégbe.

Mózes idejében a Törvény megtartása jelentette Izraelnek az életet. Az idők végén azonban Krisztus megjelent, s feltámadása által világosságra hozta a halhatatlanságot és az életet. Ő maga az élet!

A választás lényege az, hogy választanunk kell a kisbetűs élet és a nagybetűs, örök ÉLET között. Megtalálni Krisztust és megmaradni benne, ez az ÉLET.

Pintér Imre

2020